Sabtu dan ahad baru ni gi Cameron Highland..kakak yang ajak, dia jugak yang sponsor tempat penginapan..*suka..suka*
So, kalau dah sampai sana cam tak lengkap la pulak kalau tak beli dan bawak balik strawberry kan. Tak beli banyak sebab tau anak2 tak makan, so beli 2 pek (free 1 pek kecik) Balik semalam saya makan 2 bijik..pastu dari semalam sampai sekarang ni fikir nak buat apa ngan strawberry yang ada tu. Dulu, saya beli pastu frozen. Bila dah keras tu blend sekali ngan susu pekat n susu cair.. Jadi strawberry smoothies.
Kali ni nak try buat kek lak..eceh, rajin sangat nih nak membuat...(konon la)
Jom kita zass resepi ni..
Bahan-bahan ( saiz 18 cm)
3 biji telur (I used grade A)
1 cawan tepung gandum (100g)
1 cawan gula (110g) - kalau nak kurang manis kurangkan gula
2 sudu kecil susu segar
15g butter - panaskan susu dan cairkan butter di dalamnya
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil strawberi paste
Cara:
1. Panaskan oven ke suhu 180 darjah.
2. Asingkan telur putih dan kuning. Pukul kuning telur dan 1/3 gula sehingga telur menjadi keputihan.
3. Dalam bekas lain pukul putih telur bersama baki gula tadi sehingga kembang dan bertanduk
4. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan gaul rata.
5. Masukkan kuning telur yang telah dipukul tadi ke dalam adunan.
6. Masukkan campuran susu dan butter dan sedikit esen vanila dan strawberi paste during/after baking). Kaup balik hingga sebati.
7. Masukkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 darjah selama 25-30 minit.
8. Hias ikut suka
8 comments:
mau cube tapi tgn tak berseni..hancur semua..hakhakhak
slmat berpuasa
hahaha..cuba dulu baru tau boleh tak boleh :)
Selamat berpuasa jugak!
aku taknak resepi..tapi nak keknya.
nak nak nakkkkkkkkkkk :)
gambar mana gambar?
Yati: haha..klu rajin aku buat tp klu x rajin resepi tinggal resepi jer la jwbnya.
Wahida: gambar masih dlm camer..Blm ada masa nk transfer..hehe. Nanti aku upload..
kalo letak gambar memang menduga iman ni :p
Gambar kek xde sebab tak buat lg. Gambar stoberi ada lar..hehehe
slurppppppppp...
Post a Comment