Mar 2, 2012

Resepi Begedil

Hujan lebat dari petang tadi dan membawa ke malam..Sejuk-sejuk sedap makan sup panas kan. So malam ni buat soto ayam (tanpa nasi impit..hihi)

Teringat ada kentang yang pesan kat hubby 3 hari lepas ada banyak lagi so merajinkan diri buat begedil..

Saya share resepi..tapi kalau ada yang dah terer buat begedil tu takyah la teruskan pembacaan..hehehe.


Sebelum digoreng..


Nampak sedap kan..hahaha..blahhh!!


Bahan untuk 2 or 3 orang..(Begedil ayam)

1. 2 biji kentang (saya guna sebiji besar dan sebiji lagi kecil)
2. Seketul ayam dipotong kecil-kecil (part yang banyak daging..saya guna bahagian dada)
3. Sedikit garam untuk perisa
4. Sedikit lada sulah (tapi saya ganti dengan serbuk lada hitam sebab takde lada 5. sulah)
6. Segenggan daun bawang (saya guna daun sup..dah itu jer yang ada kat fridge..)
7. Segenggam bawang goreng
8. Sebiji telur

Cara2:

1. Bersihkan kentang, kupas kulit dan potong dadu kemudian goreng.
2. Bila kentang dah masak tumbuk hingga lumat dalam keadaan masih panas (kalau nak tumbuk kasar pun boleh jugak)
3. Ayam direbus kejap (agak2 tak berdarah lagi cukup la) dan tumbuk lumat (kasar pun boleh..takde orang nak marah)
4. Kemudian gaulkan kentang yang dah ditumbuk tadi besama ayam, daun bawang/sup, bawang goreng, serbuk lada sulah & garam.
5. Bila dah sebati kepalkan kecil2 dan tekan bagi sedikit leper (nak buat bentuk hati atau bentuk bintang pun boleh kalau korang rajin)..saya buat comel2, kecik sikit dari telur ayam dan besar sikit dari telur burung puyuh.
6. Celup begedil yang korang dah kepal baeekkkk punya tadi tu dalam telur (make sure telur dipecahkan dulu & dipukul)
7. Goreng..jangan sampai hangus lak. Dah siapppp..dan sedia untuk dimakan dengan soto...nak makan macam tu pun boleh jer ;)

Simple kan?? Walaupun tengok list bahan tu ada 8 item tapi semuanya senang nak dapat. Dah memang ada kat rumah korang kan..kan..





2 comments:

cahayaygmemelihara said...

my fav! tapi aku tak potong dadu kentang tu...aku hiris bulat2 n goreng...dr kecik mak ajar letak biskut cracker tu...so dia tak lembik sgt..tak keras sgt...bawang pula is a must for me...so aku sll dadukan bwg lebih2...so tak de dau bwg pun ok...mmg simple and sedapppppppppp....terliur plak!

kasihredha said...

my fav tooo...