Aug 19, 2013

Pertama Kali..

Pertama kali masak lobster :')..kesiannnn.

Walaupun setahun 2 kali balik Sabah..saya dan suami tak pernah terfikir untuk beli lobster..setakat ketam..udang..sotong..ikan2 tu memang wajib :) Semuanya saiz besar dan murah. Memang puas hati makan..dan lagi best bila dapat buat bbq ramai2 adik badik.
Hari ni..adik lelaki balik dari kampung. So mak kirim 5 ekor lobster..sekilo udang..rendang ayam..pulut..dan udang kering sekilo! Banyak gila kut :')

 
So bila pandang lobster tadi memang lost la kan..hihihi. Taktau nak masak apa..mak kata masak butter tapi tu dh biasa buat kan. So kena la tanya uncle google..tak banyak sangat. Mostly masak butter..masak cili padi.. Saya try masak cream lobster. Bahan dan cara nak masak pn simple. 

 
Tapi resepi tu kata lobster tu lepas bersihkan dan siang kena kukus. Dapat kat tangan orang yang rajin ni memang tak buat la kan..hahaha
Saya just cairkan butter..chop bawang putih dan curah atas lobster kemudian bakar! Suhu main ejas2 jer..minta tolong hubby 'tengok2kan'.. tq jugak pd ratna nun d london sana yang sudi share resepi..

 
Sementara tunggu masak tu saya siapkan krim dia pulak.. tumis bawang putih yg dah cincang halus pastu masukkn susu cair + susu pekat sikit + garam + black pepper + tepung jagung yang dah dikacau sekali dalam cawan.. Rasa tu sila la ejas ikut tekak masing2..ikut resepi asal tumis bawang putih ngan cili padi tp sebab nak bagi anak2 makan so saya gantikan cili padi dengan serbuk pepper. Masak sampai pekat dan tuang atas lobster yang dah masak tu.

 
Udang besar2 ni rm30 jer sekilo. Kt tuutttt sekilo rm24 besar jari telunjuk jer..huhu
 
 
Agak seksa jugak la nk makan sebab kulit dia keras dihiasi dengan duri2 yang kasar dan tajam..nyarik tertusuk d jari :') Next time kalau nak masak kena belah dua..senang sikit. Erk..kata kali pertama kan, tu yang main taram jer.. just belah kepala dan kulit badan dia sikit.
Insyaallah bulan 11 nanti nak balik kampung..tiket free pemberian kerajaan malaysia masih tak guna lagi untuk tahun ni..
 
 
Gambar sebelum tuan sos/krim. Gambar dah tuang krim tak sempat nak amik..dah kena terkam

 

Okla..dah ngantuk. Babai



 
Psss..tadi adik lelaki wassap kt group adik badik. Dia kata masa solat isyak kt surau tadi orang sebelah dia sujud tak bangun2.. rupanya meninggal dalam sujud. Satu surau menangis..
Beruntung kan dapat husunul khatimah. 


1 comment:

cahayaygmemelihara said...

Cantik kulit lobster...hihi aku pun tak pernah masak..udg kering boleh simpan utk stok setahun lia..hehe