Kali ni nak share resepi siakap stim..nama je stim tapi tak guna pengukus pun..Dah kata kan..pemalas.. ;p
Bahan:
Ikan siakap (Boleh ganti dengan bawal..bawal emas lagi sedap)
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Serai
Limau kasturi
Cili
Tepung jagung
Daun limau purut
Garam
Minyak
Air
Lemon untuk hiasan dan penambah rasa (saya guna limau jer ;p)
Bahan utama
Bawang putih dan serai diketuk..bawang merah hiris kasar..
Pengganti lemon :')
Panaskan minyak..
Tumis bawang, halia & seri sampai layu..
Sementara tu boleh isi masa potong limau kasturi ;p
Dah layu masukkan air ikut kuantiti yang disuka..agak2 la, jangan sikit sangat sebab nanti ikan tak boleh berenang..hihihi.. Nti ikan susah nak masak.. masukkan juga jus limau kasturi dan daun limau purut. Jangan lupa buh garam lak..
Cili dan 'sayur bawang' (optional)..tapi tak bubuh pun sebab takut anak2 tak boleh makan..
Tepun jagung..bancuh dengan air
Dah mendidih tu masukkan ikan (ish..seram pulak tengok ikan tu,macam merenung kita). 'Siram' ikan ngan kuah yang mendidih tu supaya cepat sikit masak. Then agak2 yang bahagian bawah tu dah masak terbalikkan..hati2 jangan sampai ikan hancur.
Dah masak..angkat dan buh hirisan limau/lemon..
Simple..nampak bahan macam banyak tapi tak susah sebenarnya sebab bahan tu selalu ada kat kitchen kita kannnn..
Sekian resepi ikan stim ala pemalas nauzubillah..
No comments:
Post a Comment