Feb 6, 2014

Tip Lembutkan Sotong Kembang


Rehat sebentar sebelum bertarung di dapur kejap lagik..Pheww..penat!
Sejak Hannan masuk darjah 1 ni rasa penat sangat..hari Rabu dah start penat..mental dan fizikal..

Sekarang ni pulak kena masak awal..at least nasi dan 1 lauk yang anak2 boleh makan. Demi nak pastikan diorang tidur awal hari sekolah..seawal pukul 9..sebolehnya. Alhamdulillah so far kul 7.30 dah siap memasak..pernah gak terlajak sampai kul 8..maka lepas tu terkocoh2 la mengerjakan solat pulak.

Saya dah tak bagi budak2 ni ikut papa diorang gi surau melainkan hujung mingu. Sebab Isyak sekarang kan masuk lambat. Kalau ikut tu kul 9 lebih baru balik rumah..nak makan lagi, nak buat homework lagi..sian kat diorang jugak.

Eh..dah lari dari tajuk ni. Semalam masak sotong sambal..sebelum tu google tip untuk lembutkan sotong kembang ni. Biasa makan kat satu kedai di Anggerik Mall tu,sambal sotong dia memang terbaik..sotong lembuttt. Tapi asyik terlupa nak minta petua :') Bila search ada banyak tip..banyaknya guna 'air abu'..tak pernah dengar dan tak pernah tengok macamana rupanya..

Jumpa tip paling senang.. Bersihkan sotong dulu, potong2 pastu rebus dalam 15 minit then masak cam biasa.. Memang menjadiii... *wink..wink*


Selamat mencuba bagi yang tak tau (macam saya) :')

2 comments:

Anonymous said...

oooo..itu macam ka adik manis...okey will try (haha auta sikit ni..sotong kembang ni adalah lauk yang paling dijauhkan untuk dimasak...)

Unknown said...

tq for the info kak :)